De Kroatische keuken

De Kroatische keuken is heel erg divers, in de keuken kan je erg goed zien dat er vroeger zoveel verschillende culturen in het land hebben gewoond. Je ziet bijvoorbeeld dat de Italianen hun kennis van pasta hebben achter gelaten en de oude Grieken hebben de mensen in Dalmatië en Istrië wijn leren maken. Maar er zijn ook invloeden uit de Turkse keuken te vinden.
Per regio zitten er ook weer verschillen in zo word er in Dalmatië voornamelijk vis en schaaldieren gegeten en in Slavonië zijn ze meer van de pittige worstjes. Door dat de keuken zo divers is valt het vaak bij iedereen in de smaak want er is van alles wat.

Kroaten zijn erg trots op hun culinaire erfgoed en dat koesteren ze elke dag. Kroaten vinden het ook heerlijk om uitgebreid te koken en met een groep vrienden te genieten van al dat lekkere eten.
Maar ze zijn er ook dol op om hun kookkunsten te laten zien aan de toeristen.

De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden. Veel van hun eten wordt gekookt of gegrild.
Er worden veel vis en zeevruchten gegeten maar ook veel groentes ze zijn tevens ook dol op en lamsvlees, kalfsvlees en gevogelte.
In het gebied groeit ook veel salie, laurier, rozemarijn en basilicum. De Dalmatische keuken word ook vaak vergeleken met de mediterrane keuken omdat ze ook veel gebruik maken van knoflook, kruiden en olijfolie.

In Istrië vind je een mix van continentale en mediterrane gerechten, het gebied word ook wel eens het paradijs genoemd voor gastronomen. Tevens is Istrië bekend om hun olijven en olijfolie en die behoren tot een van de beste van de wereld.
De olijfolie is zeker niet goedkoop maar het elke cent dubbel en dwars waard.
Er komt nog een fantastische product uit Istrië wat bij gastronomen in de smaak valt en dat zijn de truffels.
Istrië heeft de ideale grond om truffels te laten groeien.

In de continentale keuken word er vooral gebruik gemaakt van de producten van het seizoen.
In deze gerechten zie je heel erg de geschiedenis want sommige gerechten werden vroeger gegeten door de arme maar er zijn ook specifieke gerechten die toen door de stadsmensen of door de edellieden werden gegeten.
De keuken is vooral gebaseerd op vleesgerechten omdat de gerechten een hoge voedingswaarden moesten hebben en bij het vlees werd dan vaak nog gebruikt van aardappel, kool, uien en wortels.

Slavonië is vooral bekend om hun pittige worstjes, de "Kulen" is een van de meest populaire kroatische gerechten.
De worst gemaakt van paprika en varkensvlees en word beschermd als cultureel erfgoed.

‘Čevapčići’ of ‘Ćevapi’ is ook erg populair in Kroatië maar het is van oorsprong geen Kroatisch gerecht maar het is al lang genoeg in Kroatië om het als een traditioneel gerecht te mogen beschouwen.
Het gerecht komt uit Bosnië en Herzegovina maar het is oorspronkelijk door de Turken ingevoerd tijdens het Ottomaanse Rijk.  

E-mailen
Info
Instagram